START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH

Sebastian Busi

SEBASTIAN BUSI

Coordonator departament Consultanta Juridica si Comerciala
0728.778.778
sebastian@busi.ro

Servicii Cesiuni Parti Sociale

Cesiunea partilor sociale se poate efectua in mai multe situatii.
Prima situatie ar fi cea in care unul dintre asociati ar dori sa se retraga din firma sau este exclus din firma. In acest caz este necesar ca partile sociale ce ii revin vor trebui sa fie distribuite celorlalti asociati. Modul de distribuire al partilor sociale se va stabili prin actul modificator al actului constitutiv (hotararea AGA , decizia asociatului unic etc.) sau se va stabili prin hotararea irevocabila a instantei de judecata. Asadar, dupa distribuirea partilor sociale ale asociatului care s-a retras sau a fost exclus, ceilalti asociati vor beneficia din profitul societatii si vor raspunde in functie de numarul de parti sociale ce le-au fost atribuite.
Mai trebuie precizat ca in cazul in care societatea are 2 asociati, iar unul doreste sa se retraga sau este exclus, celalalt asociat trebuie sa fie apt pentru a fi asociat unic (sa nu mai detina calitatea de unic asociat in alta societate).
Cea de a doua situatie ar fi cea in care asociatii doresc sa modifice structura capitalului social. Astfel, in aceasta situatie toti asociatii vor ramane in firma, insa unul / unii dintre ei va /vor transmite altui asociat sau altor asociati un fragment din partile sociale pe care le detine. Procedand astfel, proportia in care vor participa la beneficii si pierderi se va transforma.
A treia situatie reprezinta imprejurarea in care unul dintre asociati doreste sa fie inlocuit in cadrul conducerii societatii de catre o alta persoana care nu detine nici o parte sociala in cadrul firmei. In aceasta situatie, asociatul care doreste sa nu mai detina aceasta calitate va ceda partile sale sociale unei alte persoane care nu face parte din grupul asociatilor.
Pentru fiecare dintre aceste ipoteze este necesara modificare actului constitutiv al societatii, prin modificarea raportului partilor sociale. Mai mult, in cea de a treia situatie, actul constitutiv modificat va trebui sa cuprinda si numele celui pe care societatea doreste sa il includa in randul asociatilor.

Acte necesare

  1. Copie de pe cartea de identitate sau pasaportul asociatilor / administratorului / persoanei care va dobandi calitatea de asociat;
  2. Hotararea judecatoreasca irevocabula de excludere legalizata de instanta;
  3. Actul constitutiv al societatii;
  4. Specimen de semnatura data in fata notarului public de catre noul administrator (in cazul in care este necesara si schimbarea administratorului).

Fii cu un pas mai aproape. Scrie-ne!

Campurile marcate cu * sunt obligatorii.

Consilierul nostru va sta la dispozitie: 0728.778.778;