START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH

Sebastian Busi

SEBASTIAN BUSI

Coordonator departament Consultanta Juridica si Comerciala
0728.778.778
sebastian@busi.ro

Servicii Infiintare Intreprindere Individuala

La fel ca si in cazul unui PFA, Intreprinderea Individuala (I.I.) este solutia pentru cei care doresc sa desfasoare o activitate economica, reglementata de lege, folosind in principal forta proprie de munca. Diferenta dintre cele doua forme de organizare consta in faptul ca, in caz de deces al titularului persoana fizica al I.I., mostenitorii acestuia au dreptul ca in termen de 6 luni de la data dezbaterii succesiunii sa isi manifeste vointa, prin declaratie notariala, in sensul continuarii Intreprinderii Individuale. In situatia in care exista mai multi mostenitori, acestia isi vor desemna un reprezentant care sa continue activitatea economica a I.I. Acest lucru nu este posibil in cazul persoanei fizice autorizate care, in eventualitatea decesului titularului, trebuie desfiintata.
Asadar, potrivit Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 44/2008, poate infiinta o Intreprindere Individuala orice persoana fizica cetatean roman sau cetatean al unui stat membru al Uniunii Europene care indeplineste cumulativ urmatoarele conditii:
- a implinit varsta de 18 ani;
- nu a savarsit fapte economice de natura celor care se inscriu in cazierul fiscal;
- are pregatire profesionala in domeniul pentru care cere sa fie inregistrata.

Infiintarea unei I.I. presupune parcurgerea unor pasi simpli, iar costurile de infiintare si de administrare sunt mai mici decat in cazul unei societati comerciale deoarece, la fel ca si in cazul unui PFA, o intreprindere individuala nu are nevoie de un contabil autorizat, putandu-si tine singura contabilitatea in partida simpla. Cu toate acestea, conform modificarilor aduse legii contabilitatii nr. 82/1991 (care intra in vigoare incepand cu data de 1 Ianuarie 2015), I.I. poate opta si pentru contabilitatea in partida dubla. I.I. care vor opta pentru contabilitatea in partida dubla nu vor intocmi situatii financiare anuale.
De asemenea, in cazul Intreprinderii individuale nu este necesar depunerea unui capital social. Insa, spre deosebire de o societate cu raspundere limitata (care raspunde fata de terti numai in limita capitalului social), I.I. raspunde cu intreg patrimoniul sau (inclusiv cu patrimoniul personal al intreprinzatorului persoana fizica titular al I.I.).
Un alt avantaj de care va puteti bucura in cazul in care va hotarati sa infiintati o I.I. este faptul ca, puteti dispune de banii incasati de indata, nefiind necesar sa asteptati pana la sfarsitul anului pentru a repartiza profitul ca in cazul altor forme de organizare.
In cazul intreprinderii individuale, la fel ca si in cazul PFA pot fi angajate terte persoane cu contract individual de munca incheiat in conditiile legii. Intreprinzatorul persoana fizica al unei I.I. nu poate sa aiba in acelasi timp si calitatea de persoana fizica autorizata.

Acte necesare

Pentru a putea infiinta o I.I., avem nevoie de la dvs. de urmatoarele acte:

  1. Copie de pe cartea de identitate sau pasaportul solicitantului;
  2. Copie de pe actul de proprietate al spatiului unde I.I. isi va avea sediul social (contract de vanzare cumparare, titlul de mostenitor etc.);
  3. Daca este cazul, acordul vecinilor si a asociatiei de proprietari;
  4. Documentele care atesta pregatirea profesionala pentru activitatea pe care doriti sa o desfasurati si sa o autorizati (diploma / acte de studiu etc.);
  5. Daca este cazul, documente care atesta experienta profesionala in cadrul domeniului de activitate pe care doriti sa il desfasurati si sa il autorizati (carte de munca / adeverinta de vechime in munca etc.);
  6. Specimen de semnatura dat in fata notarului public;
  7. Procura autentica;

Fii cu un pas mai aproape. Scrie-ne!

Campurile marcate cu * sunt obligatorii.

Consilierul nostru va sta la dispozitie: 0728.778.778;