START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH

Sebastian Busi

SEBASTIAN BUSI

Coordonator departament Consultanta Juridica si Comerciala
0728.778.778
sebastian@busi.ro

Servicii Infiintare P.F.A.

PFA este solutia pentru cei care doresc sa desfasoare o activitate economica, reglementata de lege, folosind in principal forta proprie de munca.
Asadar, potrivit Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 44/2008, poate deveni PFA orice persoana fizica cetatean roman sau cetatean al unui stat membru al Uniunii Europene care indeplineste cumulativ urmatoarele conditii:
- a implinit varsta de 18 ani;
- nu a savarsit fapte economice de natura celor care se inscriu in cazierul fiscal;
- are pregatire profesionala in domeniul pentru care cere sa fie autorizata.

Infiintarea unui PFA presupune parcurgerea unor pasi simpli, iar costurile de infiintare si de administrare sunt mai mici decat in cazul unei societati comerciale deoarece, in pincipiu, o persoana fizica autorizata nu are nevoie de un contabil autorizat, putandu-si tine singura contabilitatea in partida simpla. Cu toate acestea, conform modificarilor aduse legii contabilitatii nr. 82/1991 (care intra in vigoare incepand cu data de 1 Ianuarie 2015), PFA poate opta si pentru contabilitatea in partida dubla. PFA care vor opta pentru contabilitatea in partida dubla nu vor intocmi situatii financiare anuale.
De asemenea, in cazul persoanei fizice autorizate nu este necesar depunerea unui capital social. Insa, spre deosebire de o societate cu raspundere limitata (care raspunde fata de terti numai in limita capitalului social), Persoana fizica autorizata raspunde cu intreg patrimoniul sau (inclusiv cu patrimoniul personal al celui care se constituie PFA).
Un alt avantaj de care va puteti bucura in cazul in care va hotarati sa infiintati un PFA este faptul ca, in calitate de persoana fizica autorizata, puteti dispune de banii incasati de indata, nefiind necesar sa asteptati pana la sfarsitul anului pentru a repartiza profitul ca in cazul altor forme de organizare.
Mai trebuie precizat ca, prin modificarile OUG nr. 44/2008, o persoana fizica autorizata poate angaja terte persoane cu contract individual de munca incheiat in conditiile legii si poate, de asemenea, cumula calitatea de PFA cu cea de salariat al unei terte persoane care functioneaza in acelasi sau in alt domeniu de activitate cu cel pentru care PFA a fost autorizata. PFA nu poate insa sa aiba in acelasi timp si calitatea de intreprinzator persoana fizica al unei intreprinderi individuale.

Acte necesare

Pentru a putea infiinta un PFA, avem nevoie de la dvs. de urmatoarele acte:

  1. Copie de pe cartea de identitate sau pasaportul solicitantului;
  2. Copie de pe actul de proprietate al spatiului unde PFA isi va avea sediul social (contract de vanzare cumparare, titlul de mostenitor etc.);
  3. Daca este cazul, acordul vecinilor si a asociatiei de proprietari (daca sediul se afla intr-un apartament dintr-un bloc de locuinte);
  4. Documentele care atesta pregatirea profesionala pentru activitatea pe care doriti sa o desfasurati si sa o autorizati (diploma / acte de studiu etc.);
  5. Daca este cazul, documente care atesta experienta profesionala in cadrul domeniului de activitate pe care doriti sa il desfasurati si sa il autorizati (carte de munca / adeverinta de vechime in munca etc.);
  6. Specimen de semnatura dat in fata notarului public;
  7. Procura autentica;
  8. Extras de carte funciara/intabulare/atestare fiscala.

Fii cu un pas mai aproape. Scrie-ne!

Campurile marcate cu * sunt obligatorii.

Consilierul nostru va sta la dispozitie: 0728.778.778;